CZY CUKRZYK MOŻE JEŚĆ MIÓD? ODPOWIADAMY!
Miód to zdecydowanie najzdrowsza alternatywa dla cukru białego. Doskonale nadaje się do deserów i napojów, jest naturalny i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Co więcej, wykazuje szereg właściwości leczniczych, znanych już od pokoleń. Wielu jednak zadaje sobie pytanie, czy cukrzyk może jeść miód? Czytaj dalej i razem z nami rozwiej swoje wątpliwości!
Miód - naturalne źródło zdrowia
Właściwości zdrowotne miodu znane są od pokoleń. Zależnie od rodzaju, miód wspiera Twój organizm na swój sposób. W każdym wypadku jest jednak czymś w rodzaju naturalnego antybiotyku, a dodatkowo doskonale sprawdza się w profilaktyce chorób nowotworowych. Co więcej, jest niezastąpiony, jako zamiennik cukru. Mając na uwadze wszystkie pozytywne strony miodu pojawia się pytanie - czy cukrzyk może jeść miód? W teorii przecież może czerpać z niego wiele korzyści. A jak jest w praktyce?
Czy cukrzyk może jeść miód?
Zdrowotne właściwości miodu, jego w pełni naturalne pochodzenie, a także fakt, że jest doskonałym zamiennikiem cukru sprawiają, że teoretycznie jest odpowiedni także dla osób zmagających się z cukrzycą. W praktyce okazuje się to prawdą. Zanim jednak miód na stałe zagości w diecie cukrzyka, warto wiedzieć, jak wprowadzić go mądrze.
Zachowaj umiar i zwróć uwagę na indeks glikemiczny
To podstawowa zasada obecności miodu w diecie cukrzyka. Wszystko dlatego, że miód, chociaż jest zdrowy, ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera cukry proste (fruktozę i sacharozę), a to sprawia, że nie może być używany bez ograniczeń. Jeśli chcesz mieć pewność, że miód przyniesie Ci oczekiwane korzyści, jednocześnie w żaden sposób nie szkodząc, zanim na stałe włączysz go do swojego menu skonsultuj tę decyzję z lekarzem.
Wybierz odpowiedni rodzaj miodu
Chociaż nie istnieje miód stworzony specjalnie dla cukrzyków (w końcu miód jest produktem naturalnym), wśród dostępnych wariantów znajdziesz te, które są najodpowiedniejsze. Zatem, zastanawiając się, czy cukrzyk może jeść miód, odpowiedź będzie jedna - może, ale nie każdy. Bezpiecznym wyborem będzie miód akacjowy, charakteryzujący się dużą zawartością fruktozy.
Cierpisz na cukrzycę? Zastąp suplementy diety miodem
Niestety, cukrzycy nie mogą spożywać wszystkich suplementów diety. W takiej sytuacji miód jest wskazany. Jako naturalny środek wspierający odporność, przyjmowany rozsądnie sprawi, że będziesz mniej podatny na infekcje, a to ograniczy konieczność przyjmowania leków.