Pszczoły zbierają nektar z różnych kwiatów. Dlatego też odmian miodu jest wiele. Każda z nich bogata jest w witaminy i minerały. Jednak niektóre sprawdzają się w chorobach serca, inne w dolegliwościach żołądkowych. Dziś przyjrzymy się jednemu z rodzajów – jest nim miód gryczany. Jak stosować i czego unikać, żeby skorzystać z jego dobroczynnego działania? To bardzo ważne pytanie. Umiejętność poprawnego użytkowania miodu jest bardzo ważna.

Miód gryczany – na co działa i dlaczego jest tak wartościowy?

Miód gryczany jest bogaty w witaminy i minerały. Ma wiele działań prozdrowotnych, dlatego jest bardzo ceniony. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania na serce. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się od razu do krwiobiegu. Dzięki temu bardzo szybko odżywia mięsień sercowy. Wzmacnia też i oczyszcza naczynia krwionośne. Właściwość tę zawdzięcza obecności rutyny. Dlaczego jeszcze warto zadać sobie pytanie – miód gryczany, jak stosować, by działał? Ponieważ wpływa także na inne układy w ciele:

- działa jak antybiotyk. Pomaga zwalczyć różne bakterie, odpowiedzialne za stany zapalne;

- oczyszcza i odtruwa wątrobę. Cukry w nim zawarte nie dostają się do niej. Dzięki działaniu, które wzmacnia ten organ, miód wspomaga pośrednio twoją odporność;

- zmieszany z czarną herbatą, w znaczący sposób podnosi poziom antyoksydantów we krwi. Chronią one przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;

- poprawia przyswajalność witaminy C i dostarcza ci łatwo przyswajalne żelazo;

- zmniejsza szkodliwość napojów takich jak herbata czy kawa. Usuwa ołów i inne pierwiastki, które mogą szkodzić, z twojego krwiobiegu;

- pomaga w leczeniu kaszlu; może leczyć objawy astmy;

- podnosi poziom hemoglobiny we krwi;

- stosowany jako maseczka – nawilża i odżywia skórę i włosy;

Dlatego warto zadbać o to, żeby słoik miodu gryczanego zawsze był w twoim domu. Wzmocni twój organizm, dostarczając mu witamin i minerałów.

Miód gryczany – jak stosować, by nie tracił swojej wartości?

Jest jedna, bardzo ważna zasada, której musisz przestrzegać. Nie dodawaj miodu do niczego, co ma temperaturę wyższą niż 40 stopni. Straci on swoje właściwości i nie będzie się różnił niczym od zwykłego cukru rafinowanego. Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzić, jaką temperaturę ma herbata, do której dodajesz ten złoty specyfik. Nie trać cennych właściwości, które posiada miód gryczany. Jak stosować go do wypieków? Najlepiej dodawać do tych części ciast, które nie będą poddane działaniu wysokiej temperatury.

Miód gryczany – jak stosować w kuchni?

Zadbaj o to, by w twojej kuchni obecny był miód gryczany. Jak go stosować, by uświetnił potrawy? Jest wiele sposobów. Możesz słodzić nim herbatę. Bardzo smaczna będzie owocowa lemoniada, posłodzona miodem. Jeśli masz dzieci, zachwycone będą kanapkami z miodem i serem białym. Prawdziwi smakosze mogą jeść go nawet łyżeczką. Tak naprawdę możesz używać go tam, gdzie będzie ci smakował. Pamiętaj jedynie o ograniczeniu związanym z temperaturą.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności