MIÓD LIPOWY - NA CO POMAGA? DOWIEDZ SIĘ, KIEDY WARTO GO STOSOWAĆ!
Jeden z najcenniejszych i najszlachetniejszych miodów pozyskiwany jest z kwiatów lipy szerokolistnej i drobnolistnej. Pszczoły zbierają ich nektar na przełomie czerwca i lipca, więc lato jest najlepszym momentem na zaopatrzenie się w świeży miód. Charakteryzuje się złocistą barwą, kwiatowym smakiem i dobroczynnym wpływem na organizm. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, więc sprawdza się w leczeniu licznych chorób. Czytaj dalej i dowiedz się, dlaczego warto regularnie stosować miód lipowy i na co pomaga!
Jak rozpoznać prawdziwy miód lipowy?
Sztuczne produkty nie mają właściwości prozdrowotnych, dlatego kupuj tylko naturalne miody od sprawdzonych dostawców. Łatwo je rozpoznasz po charakterystycznym kolorze i smaku. Prawdziwy miód lipowy w płynnej formie jest złotożółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu zmienia odcień na kremowy lub żółtopomarańczowy. Ma ostry, gorzkawy smak, który lekko szczypie w język i pachnie kwiatami lipy.
Sprawdzone zastosowanie miodu lipowego
Każdy miód warto przyjmować regularnie, w przeciwnym wypadku jego prozdrowotne działanie będzie znikome. Jeśli zależy Ci na szybkich efektach, trzymaj go pod językiem, aż się rozpuści. To najlepszy sposób na skuteczne wchłanianie się wszystkich zawartych w nim składników odżywczych.
Najczęściej słodzi się nim herbatę. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do wrzątku, bo straci swoje właściwości. Możesz przygotowywać także słodkie napary z cytryną i dodatkiem imbiru. Podczas przeziębienia i grypy pij codziennie szklankę ciepłego mleka z łyżeczką miodu lipowego, czosnku i odrobiną masła. Dodawaj go także do wypieków i deserów.
Miód lipowy zapobiega chorobom
Miód lipowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale sprawdza się jako profilaktyka licznych chorób. Ma w składzie związki polifenolowe, które działają ochronnie na białka budujące komórki. Dzięki temu regularne spożywanie miodu podnosi naturalną odporność organizmu. Zawiera dużo glukozy i fruktozy, więc jest doskonałym źródłem energii. Poleca się go zwłaszcza w stanach osłabienia, niedożywienia i rekonwalescencji po długotrwałych chorobach.
Miód lipowy – na co pomaga?
Miód posiada wiele właściwości leczniczych. Możesz go stosować w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Działa napotnie, przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i przeciwskurczowo. Doskonale sprawdzi się podczas przewlekłych przeziębień, grypy, zapalenia oskrzeli, a także wspomoże leczenie zapalenia płuc. Zbija gorączkę i łagodzi stany zapalne, radząc sobie z gronkowcami, paciorkowcami i grzybami.
To nie wszystko! Miód lipowy wspomaga także działanie układu krążenia. Zmniejsza obrzęki i obniża ciśnienie krwi. Pamiętaj jednak, że jeśli chorujesz na nadciśnienie, należy przyjmować go z rozwagą. Osoby z problemami sercowymi docenią jego uspokajające i rozkurczowe działanie, za które odpowiedzialne są olejki eteryczne.
Ten składnik miodu lipowego pomaga także w walce z bezsennością, łagodzi objawy przewlekłego stresu, nadpobudliwości, a także wspomaga leczenie nerwicy.
Miód lipowy działa przeciwzapalnie, więc często polecany jest w rozmaitych infekcjach, zaburzeniach pracy układu moczowego, a także pokarmowego. Mogą po niego sięgać także chorzy na reumatyzm.
Teraz kiedy już wiesz, na co pomaga miód lipowy i jak szerokie ma zastosowanie, nie zwlekaj i zadbaj o zdrowie swoje i swoich bliskich! Łyżeczka tej złocistej słodyczy nie tylko zapobiegnie licznym chorobom, ale także doda Ci energii na co dzień!