Nektar z kwitnącego rzepaku zbierany jest z malowniczych pól przez pracowite pszczoły dwa razy do roku. Na przełomie maja i czerwca powstaje jeden z pierwszych wiosennych miodów, więc początek lata jest najlepszym momentem na zrobienie zapasów tego produktu. Charakteryzuje się intensywnym zapachem, białawym kolorem i bardzo szerokim działaniem prozdrowotnym. Dowiedz się, dlaczego warto jeść miód rzepakowy, na co pomaga i jak go stosować! 

Jak często jeść miód rzepakowy? 

Warto go spożywać regularnie, kilka razy w tygodniu, a nawet codziennie. Tylko wtedy zapewnisz sobie miarodajne, prozdrowotne rezultaty. Pamiętaj, że w razie potrzeby możesz go stosować także zewnętrznie. Miód rzepakowy ma silne właściwości regeneracyjne, więc pomaga w gojeniu się ran i wspomaga leczenie poparzonej skóry. 

Naucz się rozpoznawać prawdziwy miód rzepakowy

Płynny miód rzepakowy ma bardzo jasny kolor, czasem z lekkim, zielonkawym odcieniem. Jego konsystencja jest jednolita i drobnoziarnista. Na skutek krystalizacji robi się maziowaty, a z czasem twardnieje i zyskuje białawy odcień. Ma łagodny smak z lekko wyczuwalną nutą kwiatów rzepaku. Należy do najsłodszych i najdelikatniejszych miodów. Dla niektórych będzie nieco mdły, ale wszystko zależy od osobistych preferencji.

Skład miodu rzepakowego – na co warto zwrócić uwagę?

Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych. Wśród nich warto wymienić między innymi: bor, witaminy z grupy B, K, C, żelazo, kwasy fenolowe, potas oraz magnez. Na tle innych miodów wyróżnia się wysoką zawartością glukozy, fruktozy i aminokwasów. Dzięki bogactwu wartości odżywczych bardzo dobrze się przyswaja. Nie obciąża przy tym wątroby i wspomaga jej detoksykacyjne działanie. Dzięki temu organizm szybciej pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii. 

Jedz miód rzepakowy, aby zadbać o swoje zdrowie

Dzięki łatwo przyswajalnym witaminom i minerałom, miód rzepakowy jest wartościowym uzupełnieniem diety osób zdrowych. Stosuj go regularnie jako profilaktykę chorób serca i układu krążenia. Ustabilizuje ciśnienie krwi, a także spowolni zmiany miażdżycowe. Dzięki wysokiej zawartości glukozy i innych cukrów doda Ci energii i korzystnie wpłynie na układ odpornościowy. Poleca się jego regularne spożywanie zwłaszcza w okresie menopauzy, długotrwałych chorób i wzmożonego wysiłku. 

Miód rzepakowy – na co pomaga?

Jeśli zmagasz się ze schorzeniami przewodu pokarmowego, jedz regularnie miód rzepakowy. Zadba o Twoją wątrobę i trzustkę, a także złagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Regularnie spożywany ograniczy takie objawy jak zgaga, wzdęcia oraz mdłości. Sprawdzi się także w stanach zapalnych układu moczowego, stymulując jednocześnie prawidłową pracę nerek. 

Dzięki regeneracyjnym właściwościom ma korzystny wpływ na skórę. Możesz go stosować zewnętrznie przy oparzeniach. Przyśpieszy gojenie się ran, oczyści je i zapobiegnie zakażeniom.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy? Doskonale sprawdza się w momentach dużego wysiłku fizycznego, psychicznego, a także jako doraźna pomoc podczas długotrwałej choroby. Poprawia koncentrację i wspomaga regenerację wyczerpanego organizmu. Zapoznaj się z naszym podkarpackim miodem rzepakowym i zatroszcz o swoje zdrowie i swoich najbliższych.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności