PRZEPIS NA MARYNATĘ DO KURCZAKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ
Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie pysznego obiadu, mamy dla Ciebie naprawdę smaczną propozycję. Lubisz mięso z kurczaka? To świetnie się składa, bo przygotowaliśmy przepis na przepyszną marynatę do drobiu z miodem i musztardą – palce lizać! Poniżej zamieszczamy dla Ciebie instrukcję, jak ją przygotować, krok po kroku.
Nie masz pomysłu na obiad? To może aromatyczny kurczak w miodowo-musztardowej glazurze?
Przygotowanie kurczaka w taki sposób, aby rozpływał się on w ustach i był soczysty w środku to nie lada wyzwanie. Do tego byłoby idealnie, gdyby jego skórka była chrupiąca, prawda? Brzmi pysznie! Znając odpowiedni przepis, możesz osiągnąć taki właśnie efekt, a my zamierzamy Ci go zdradzić.
Jeśli nie masz pomysłu na to, jak przyrządzić kurczaka, a chcesz przygotować coś specjalnego na obiad, to zdradzamy Ci nasz sprawdzony przepis. Jego zaletą jest to, że dosłownie zawsze się udaje. Przygotuj pyszną marynatę z miodem i musztardą, dzięki czemu kurczak podczas pieczenia w piekarniku będzie zarazem soczysty i chrupiący. Do tego, po jego wyciągnięciu z pieca, będzie miał piękny złocisty kolor. Ręczymy, że całej rodzinie będzie smakować.
Przepis na idealnego kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Składniki, jakich będziesz potrzebować, by przygotować kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze to:
- udka z kurczaka (kilka sztuk),
- prawdziwy miód wielokwiatowy,
- ostra musztarda,
- jedna cytryna,
- ostra papryka w proszku,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Zacznij od tego, że przygotujesz kurczaka. Dokładnie go umyj i ściągnij z niego skórę. Odstaw go na chwilę na bok, na deskę lub talerz. Teraz zajmij się przygotowaniem marynaty. Około 5 łyżek miodu wymieszaj z 4-5 łyżkami musztardy. Jeśli chcesz, by smak był bardziej słodki i miodowy, dopasuj te proporcje według swoich preferencji. Następnie wyciśnij sok z cytryny, około 1-1,5 łyżki i dolej olej lub oliwę – 2 łyżki powinny całkowicie wystarczyć, nie dawaj więcej, żeby glazura nie była zbyt tłusta. Dopraw do smaku, według uznania, ostrą papryką, pieprzem i solą. Jeśli lubisz ostre dania, możesz też dorzucić odrobinę chilli, ale uważaj, aby nie przedobrzyć! Wymieszaj całość bardzo dokładnie, a następnie wysmaruj powstałą mieszanką drób.
Wstaw kurczaka z marynatą do szklanej lub plastikowej miski i zakryj folią aluminiową. Wstaw do lodówki, na przynajmniej godzinę. Po tym czasie nastaw piekarnik – musi być dobrze nagrzany, więc niech to będzie 180-200 stopni Celsjusza. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut. Żeby kura wyszła złota i nie była susza, co jakiś czas otwórz piec i polewaj go marynatą, która jest w naczyniu. Trzymaj w piekarniku, aż kurczak będzie lekko zarumieniony i złoty – gotowe!
Takie danie najlepiej jest podawać z ziemniakami w mundurkach lub z batatami. Do tego przygotuj surówkę z marchewki lub białej kapusty, ale możesz także zrobić sałatę z sosem vinegret. Wybierz to, co będzie smakowało Tobie i Twojej rodzinie najbardziej. Smacznego!