W skład miodu wchodzą:

- węglowodany, w największej ilości monosacharydy:

- glukoza (~34%)

- fruktoza (~39%)

- enzymy- głównie inwertaza, amylaza (zwana diastazą), katalaza

- witaminy- B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, witamina C,

- mikroelementy- potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt

- kwasy organiczne- kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy, kwas cytryny

- aminokwasy
- hormony

- inhibina

- substancje zapachowe

- olejki eteryczne- wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy, ketony, estry

- karotenoidy- β- karoten, ksantofil.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności