Miód to prawdziwy przysmak. Wiele osób dodaje go do napojów, ciast, dressingów, czy po prostu smaruje nim chleb. Niektórzy uważają, że jest niezastąpiony podczas przeziębienia. Czy wiesz jak powstaje miód? To bardzo ciekawy proces. Za dużą jego część odpowiadają pszczoły. Tak samo ważne są umiejętności i doświadczenie pszczelarza. Oto kilka ciekawych informacji, dzięki którym dowiesz się, w jaki sposób jest wytwarzany ten słodki przysmak.

Z czego powstaje miód?

Jak powstaje miód? Czego potrzebują pszczoły, by go wyprodukować? W każdym ulu mieszkają tzw. pszczoły zwiadowczynie. Kiedy rośliny zaczynają kwitnąć, latają one po okolicy i poszukują miododajnych kwiatów lub liści. Co dzieje się, w momencie, gdy pszczoła zwiadowczyni znajdzie odpowiednią roślinę? Leci do swojego ula i wykonuje w nim szalony taniec. To sygnał, który informuje pszczoły zbieraczki, że mają wyruszyć do wskazanego przez nią miejsca. Zbieraczki pobierają nektar do wola miodowego, a następnie wracają do ula.

Co dzieje się w ulu?

Zastanawiasz się jak powstaje miód? Pszczoły zbieraczki w ulu przekazują zebrany nektar pszczołom robotnicom. Jest to bardzo ważny moment. To właśnie teraz nektar zostaje wzbogacony przez niezwykle cenne enzymy. Robotnice umieszczają go w komórkach plastra. Następnie przenoszą wielokrotnie z jednej komórki do drugiej. Dzięki temu odparowują nektar z nadmiaru wody. Kiedy miód jest gotowy, pszczoły zakrywają plastry cienką warstwą wosku, by chronić zrobiony przez siebie produkt przed zanieczyszczeniami.

Miodobranie – kolejny etap powstawania miodu

Szukasz odpowiedzi na to, jak powstaje miód. Jednym z najważniejszych elementów tego procesu jest miodobranie. Pszczelarz wyciąga z ula część ramek z miodem, drugą część zostawia w pszczelim domu. Następnie pozbywa się osklepin i wkłada ramki do miodarki. Zaczyna wolno kręcić, później przekłada ramki na drugą stronę oraz stopniowo zwiększa prędkość kręcenia. Miód zaczyna powoli wylatywać. Kiedy przestanie skapywać z miodarki, pszczelarz ponownie przekłada ramki, by wrócić do strony, od której zaczynał i znowu kręci miodarką najpierw wolno, a potem coraz szybciej.

Jak wygląda praca w pracowni pszczelarskiej?

Nie wiesz, jak powstaje miód? Miód z miodarki przelewa się do odstojników i zostawia na kilka dni. Po tym czasie pszczelarz sprawdza, czy na jego powierzchni nie wydzielił się rzadki płyn oraz zanieczyszczenia. Jeżeli tak się stało, zbiera te substancje, a resztę miodu przelewa do słoików. Zamknięty szczelnie produkt należy przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu. Może być też od razu jedzony.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności