Miód jest ciężko przedawkować, ponieważ jest on substancją słodką, gęstą i drogą. Mniej lub więcej tych informacji w ekspresowym tempie trafia do naszego mózgu , tam organizm sam podejmuje odpowiednie kroki regulujące spożywanie. Biorąc pod uwagę wiele wytycznych, można by powiedzieć, że najważniejsze jest systematyczne a nie doraźne stosowanie miodu , wtedy przynosi to najlepsze efekty. Wszystko zależy od trybu życia, wieku i intensywności fizycznej. Jednego dnia przy większym wysiłku fizycznym i zapotrzebowaniu na węglowodany zjemy -go więcej (7-8 łyżeczek) innego mniej (1-2 łyżeczki)
Zalecane dawki profilaktyczne to 1-2 łyżeczki miodu codziennie.
Zalecane dawki lecznicze to 1-3 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie.
Szczegółowo zaleca się:
- dzieci od pierwszego tygodnia życia 5g dziennie
- niemowlaki 7g dziennie
- dzieci 2-6 lat 10-20g dziennie
- dzieci 6-12 lat 30-50g dziennie
- młodzież i dorośli 60-150g dziennie
100g miodu zawiera około 325 kcal
Reasumując średnie spożycie wychodzi 1 słoik miodu na osobę dorosłą miesięcznie. Spożywając 40g dziennie, miesięcznie daje nam to 1200g. Mając na uwadze umiar czy tzw. złoty środek jedząc jednego dnia więcej innego mniej ten słoik miesięcznie jest najlepszym wyznacznikiem.