Miód gryczany uzyskiwany jest z gryki zwyczajnej. Jest to jeden z najciemniejszych miodów. Ma charakterystyczny ciemny kolor, niemal jak mocna herbata. Gdy postawisz go w miejscu, gdzie jest dostęp do światła, jeszcze bardziej ciemnieje. Ma bardzo specyficzny, intensywny, gryczany zapach. Jego smak jest ostry, słodki i lekko piekący. Gryka, z której powstał, jest rośliną uznawaną za leczniczą. Jakie właściwości ma miód gryczany? Na co jest najlepszy? Czytaj dalej i znajdź odpowiedzi na nurtujące Cię pytania!

Miód gryczany — na co pomaga?

Miód gryczany ma bardzo bogaty skład. Dzięki temu ma wiele właściwości zarówno leczniczych, jak i zdrowotnych. Zawiera rutynę, która, pomaga przyswajać witaminę C, oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Wpływa także znacząco na poprawę pracy układu odpornościowego i tempo gojenia się ran. Wysoka zawartość magnezu pozytywnie wpływa na serce. To jednak nie wszystko!

Miód gryczany zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest idealny dla osób zmagających się z anemią. Systematyczne przyjmowanie tego miodu powoduje wzrost poziomu hemoglobiny. Przyspiesza to znacznie regenerację organizmu, szczególnie po operacjach i zabiegach. Miód gryczany poprawia wzrok, pamięć i słuch. Odtruwa i oczyszcza wątrobę. Jego kolejną zaletą jest fakt, że usuwa z krwi ołów i substancje promieniotwórcze, dzięki czemu działa antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po miód gryczany? Na co jeszcze jest dobry? Jakby tych przykładów było mało, wymienimy kolejne! Produkt wykazuje działanie antybakteryjne i wspomaga organizm w walce z chorobami!

Miód gryczany – czy możesz stosować go na skórze?

Miód gryczany możesz wykorzystywać również do użytku zewnętrznego. Bywa składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Ma właściwości antyoksydacyjne i przez to przeciwdziała starzeniu się skóry. Można go też znaleźć w maseczkach czy peelingach. Odżywia skórę i łagodzi objawy trądziku. Bardzo dobrze wpływa także na włosy. Miód gryczany możesz również nałożyć bezpośrednio na ranę, którą potem przykryjesz bandażem. Zapobiega on rozwojowi bakterii i pomaga w usuwaniu wilgoci.

Jak dawkować miód gryczany?

Skoro wiesz już, na co jest dobry miód gryczany, warto dowiedzieć się jak go przyjmować. Najlepiej, by łyżkę miodu rozpuścić wieczorem w szklance wody. Pamiętaj, by ta była zaledwie letnia, a nie gorąca! Gdy jej temperatura przekroczy 40 stopni, miód może stracić wiele wartości odżywczych. Tak przygotowany roztwór wypij rano, około 30 minut przed śniadaniem. Regularne kilkutygodniowe przyjmowanie wody z miodem zdecydowanie poprawi Twoje samopoczucie. Gdy boli Cię gardło, możesz zjeść bezpośrednio łyżeczkę samego miodu.

Na co jest dobry miód gryczany? Jedyna słuszna odpowiedź to — na co dzień! Zdecyduj się na słoiczek naturalnego produktu, a po kilku tygodniach stosowania sam sobie podziękujesz za taką decyzję. Zadbaj o swoje zdrowie!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności