Czołowy polski surowiec rolniczy? Rzepak! Dzięki tej wyjątkowej roślinie możemy poszczycić się nie tylko słynnym olejem, ale również miodem, który z niej powstaje. Miód rzepakowy wyróżnia się unikalnymi właściwościami, które są związane z występowaniem składników odżywczych, budujących przysmak. Lista zalet wynikających z regularnego spożywania miodu nie ma końca! Dziś odkrywamy miód rzepakowy i jego właściwości, które przyciągają wielbicieli tego słodkiego specjału. 

Jak powstaje miód rzepakowy? 

Prawdziwi pasjonaci miodowych przysmaków wiedzą, że gatunek rzepakowy należy do miodów nektarowych. Jest więc naturalnym wyrobem pszczół miodnych. Powstaje poprzez przetwarzanie nektaru z kwiatów roślin miododajnych, w tym przypadku słynnego rzepaku. Każdy, kto choć raz przejeżdżał przez Polskę na przełomie kwietnia i maja, z pewnością zaobserwował ciągnące się na ogromnych połaciach żółte pola. To właśnie kwitnący rzepak, z którego powstaje wyborny miodowy specjał. Można powiedzieć, że miód rzepakowy wyprzedza wszystkich swoich kolegów w procesie produkcji. Jest właściwie pierwszym gatunkiem w roku, który pszczoły produkują w swoich ulach. Dzięki temu możesz się cieszyć jego smakiem już na początku czerwca. 

Właściwości miodu rzepakowego

Lipowy — łagodny, o herbacianej barwie, sprawdza się podczas przeziębień. Gryczany — wyrazisty, ciemny, nieoceniony przy schorzeniach układu krążenia. Wielokwiatowy — słodki, idealny na odporność. Jak określić właściwości miodu rzepakowego? To gatunek, który ma jasną barwę, jest słodki, lecz z wyczuwalną nutą goryczy. Ten rodzaj być może nie jest tak popularny, jak wersje lipowe lub akacjowe, jednak nie umniejsza to jego zasług. Dlaczego warto sięgać po ten pszczeli wyrób? Czytaj dalej i poznaj wartości tego kremowego miodu! 

Charakterystyczny wygląd, zapach i smak

Każdy, kto widział miód rzepakowy, wie, że jego typową cechą jest jasny, wręcz słomkowy kolor. Charakterystyczna kremowa barwa jest utrzymywana nawet po procesie krystalizacji. Nierzadko spotyka się miód, którego odcień przypomina biel. Specyficzny kolor to nie koniec. Jakie właściwości ma jeszcze miód rzepakowy? Należy zwrócić uwagę również na jego aromat. Gdy powąchasz pszczeli wyrób, wyraźnie poczujesz woń kwitnącego rzepaku. Co ze smakiem? Ten z kolei jest nieco ostry. Pobudzając Twoje zmysły, przenosi Cię na rzepakowe pole!

Jakie wartości odżywcze zawiera miód rzepakowy? 

Czy wiesz, że miód w 80% składa się z cukru? Nie przestrasz się tej wartości. To naturalna mieszanina glukozy i fruktozy, czyli bardzo łatwo przyswajalnych węglowodanów. Reszta składników to woda, białko, kwasy organiczne, składniki mineralne (między innymi potas, wapń, żelazo czy fosfor). Nie można pominąć też witamin (tych z grupy B oraz witaminy C), a także olejków eterycznych i enzymów.

Indeks glikemiczny i kaloryczność 

Regularne spożywanie określonej dawki miodu rzepakowego nie jest groźne dla zdrowia. Łyżeczka aromatycznego specjału zawiera około 40 kalorii. Jedna dziennie nie będzie stanowić problemu. Osoby, które dbają o linię, nie muszą się więc martwić o przytycie. Cukrzycy muszą jednak uważać. Indeks glikemiczny miodu rzepakowego wynosi 87, więc nie jest zalecany dla diabetyków. Produkt zbyt szybko podnosi stężenie glukozy we krwi, co może prowadzić do hiperglikemii.

Zalety spożywania miodu rzepakowego

Obecność powyższych składników odżywczych sprawia, że miód rzepakowy jest bardzo wartościowym elementem naszej diety. Ten pszczeli wyrób to źródło łatwo przyswajalnej energii, tak ważnej dla osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby. Duża dawka zdrowych węglowodanów przydaje się również rekonwalescentom oraz sportowcom. Zawartość glukozy i cukrów prostych to naturalna odżywka w chwilach, gdy potrzebujesz regeneracji po wysiłku. Miód zawiera też kwasy organiczne i witaminy, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu i polepszanie jego funkcji obronnych. 

Przetestuj nasz miód pochodzący z Podkarpacia, produkowany przez Przedsiębiorstwo Pszczelarskie MIODOLAND. Wyroby zachwycają smakiem i bogactwem składników odżywczych. Tutejszy miód rzepakowy, jako produkt pochodzenia naturalnego, działa też antybakteryjnie. Zakosztuj w kremowym specjale! 

Działanie prozdrowotne miodu, czyli produkt na wagę złota

Właściwości miodu rzepakowego sprawiają, że chętnie sięgają po niego zarówno osoby zdrowe i sprawne, jak i te, które cierpią na konkretne dolegliwości. Kremowy specjał przydaje się między innymi przy stanach zapalnych układu moczowego. Towarzyszy Ci choroba żołądka lub dwunastnicy? Spożywanie miodu rzepakowego zmniejszy odczyn zapalny, utrzymujący się w Twoim organizmie. Ten gatunek jest lekkostrawny, zadziała więc regenerująco, jednocześnie osłaniając osłabione narządy. 

Na co jeszcze pomaga ten przysmak? Sięgaj po niego, gdy chorujesz na serce, a nawet zapobiegawczo, gdy doskwiera Ci miażdżyca lub inne choroby układu krążenia. Podobnie jak inne miody, wariant rzepakowy wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo przynosi on ulgę przy alergiach i nieżytach dróg oddechowych.

Właściwości miodu rzepakowego a sposób jego przechowywania 

Chcesz, aby zakupiony miód rzepakowy jak najdłużej cieszył Cię swoim smakiem? To, jak przechowujesz przysmak, ma ogromny wpływ również na to, jak długo miód będzie zdatny do spożycia. Sposób przechowywania może też utrzymać lub zminimalizować jego prozdrowotne właściwości. Zapytasz pewnie: dlaczego mam tego pilnować? Przecież miody nie mają określonego terminu przydatności do spożycia! Mimo to warto znać podstawowe zasady, których przestrzeganie zaowocuje wybornym smakiem miodu. Zatem, w jakich warunkach przechowywać miód rzepakowy?

1. Pilnuj temperatury — najlepiej, gdy umieścisz słoik tam, gdzie waha się ona w granicach 8-10 stopni Celsjusza. Z pewnością nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku w miodzie zaczną zachodzić niekorzystne zmiany biochemiczne. Gdy słoik będzie przegrzany, miód straci swoje cenne właściwości.

2. Postaw słoik w zacienionym miejscu. Światło negatywnie wpływa na utrzymanie właściwości miodu.

3. Miód powinien być w szczelnym opakowaniu — najlepiej sprawdzają się właśnie klasyczne szklane słoiki. W przeciwnym razie do wnętrza dostaną się zalążki bakterii i mikroorganizmów.

4. A może postaw miód w lodówce? Zyskasz bezpieczną i pewną skrytkę.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności