O tym, że miód jest bardzo zdrowy i ma cenne właściwości prozdrowotne, wiedzą już małe dzieci. Jaki miód jest najzdrowszy? Otóż na pytanie to nie ma jednej odpowiedzi, gdyż jest to zależne od naszego organizmu. Każdy człowiek potrzebuje bowiem trochę innego działania miodu, który to może wykazywać różne prozdrowotne cechy. Niewątpliwie jednak miód stanowi rewelacyjne urozmaicenie diety każdego człowieka. Warto dodawać go do wielu potraw, a także wypieków. Znakomicie sprawdza się na przykład w piernikach, którym to nadaje słodkiego i korzennego smaku. Oto sprawdzony przepis na pierniki z miodem. Koniecznie go wypróbuj!

 

Czego potrzebujesz, żeby upiec pierniki z miodem?

– 4 szklanki mąki orkiszowej,

– 1 szklanka cukru trzcinowego (zmielonego),

– 2 jajka,

– 1 duża łyżka miodu (najbardziej polecany jest miód spadziowy),

– 2 łyżki masła,

– 1 łyżka sody oczyszczonej,

– 1 łyżka goździków.

 

Przepis na pierniki z miodem – wykonanie

1. Przygotuj miejsce swojej pracy i składniki

Zanim zaczniesz piec, koniecznie przygotuj miejsce swojej pracy. Zadbaj o porządek, miejsce na wykrawanie pierniczków, a także przygotuj wszystkie składniki. Masło koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby było miękkie, gdy będziesz dodawać je do ciasta.

 

2. Połącz suche składniki

Pierwszym krokiem w przepisie na pierniki z miodem jest połączenie suchych składników. Są to mąka, cukier, goździki i soda oczyszczona. Dokładnie wymieszaj je w dużej misce.

 

3. Co z tym masłem?

Do suchych składników dodaj posiekane nożem masło. Forma ta pomoże połączyć mu się z mąką.

 

4. Dodaj jajka i miód

Następnie ze składników w misce uformuj górkę. Na jej środku zrób wgłębienie. Wlej do niego jajka, a także miód.

 

5. Wyrób ciasto

Wszystkie składniki ciasta wyrób na jednolitą masę. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt mało plastyczne, pomocne może okazać się zostawienie go przez chwilę w ciepłym miejscu, na przykład na grzejniku.

 

6. Użyj foremek!

Następnie ciasto należy rozwałkować. Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze posypanie stolnicy lub blatu kuchennego mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do podłoża. Za pomocą foremek wytnij pierniki. Ciasto, które zostało, zagnieć kolejny raz, rozwałkuj i wytnij z niego pierniki za pomocą foremek. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto.

 

7. Pieczenie pierników

Gotowe pierniki przełóż na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.

 

8. Dekorowanie pierników

Gdy upieczone pierniki wystygną, możesz je udekorować. Obficie polej je lukrem, a następnie posyp orzechami albo skórką pomarańczową. Jeżeli chcesz, możesz także skorzystać z gotowych dekoracji, na przykład kolorowych posypek lub jadalnych pisaków do ciast.

 

Dzięki naszemu przepisowi na pierniki z miodem pieczenie pierników stanie się banalnie proste! Pamiętaj, żeby do ich wykonania wybierać wysokiej jakości produkty. Postaw przede wszystkim na naturalny miód. Godne uwagi są między innymi miody, które znajdziesz w ofercie naszego sklepu – to pełnowartościowe produkty, które pochodzą ze sprawdzonej pasieki.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności