W stanie płynnym miód ma barwę jasnosłomkową do zielonkawej. Czasami bywa nawet bezbarwny, uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Pod względem barwy i konsystencji przypomina syrop cukrowy.

Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do słomkowego.

Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy bardzo wolno krystalizuje.

W smaku jest bardzo słodki (również ze względu na dużą zawartość fruktozy, która jest cukrem o stopniu słodyczy w odniesieniu do sacharozy równym 1,7), lekko mdły.

Odznacza się delikatnym, lekko mdłym aromatem kwiatów akacji.

Ze względu na delikatny smak i aromat oraz długo utrzymywany stan patoki jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów.

Dojrzały miód akacjowy charakteryzuje się wyższą zawartością sacharozy niż inne miody nektarowe . Z tego względu norma ogranicza jej zawartość, łącznie z melecytozą, do 11% (od czerwca do końca września).

Typowa dla miodu akacjowego jest bardzo niska zawartość związków mineralnych.

Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, stąd jego przydatność dla chorych z lekkimi (nie insulinowymi) postaciami cukrzycy.

Jako produkt bogaty w cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm, jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego.

Miód akacjowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną – wartości inhibinowe dla próbek miodu akacjowego mieszczą się w granicach 0-3.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. 

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności